Pompoenenboertje

Recepten & Pompoen uithollen

Pompoenen zijn ontzettend veelzijdig in de keuken. Of je nu een heerlijke soep wilt maken, een zoet dessert of een hartige ovenschotel, met pompoen kan het allemaal. Hieronder delen we enkele van onze favoriete recepten met je. Onderaan deze pagina een stappenplan om een pompoen uit te hollen.

Pompoensoep met Kokosmelk en Gember

Een verwarmende soep die perfect is voor de herfst. De combinatie van de zoete pompoen met de romige kokosmelk en pittige gember is onweerstaanbaar.

Ingrediënten:

  • 1 Hokkaido pompoen
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk gember (ongeveer 2 cm)
  • 1 liter groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereiding:

  1. Snijd de pompoen in stukken (de schil mag blijven zitten) en verwijder de zaden.
  2. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de pompoenstukken toe en bak kort mee.
  4. Schenk de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, tot de pompoen zacht is.
  5. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe.
  6. Breng op smaak met zout en peper en serveer met verse koriander.

Geroosterde Butternut Pompoen met Rozemarijn en Knoflook

Deze geroosterde butternut pompoen is een heerlijk bijgerecht voor bij het diner. De rozemarijn en knoflook geven de pompoen een extra smaakdimensie.

Ingrediënten:

  • 1 butternut pompoen
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Schil de butternut pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes.
  3. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en meng met de fijngesneden knoflook, rozemarijn, olijfolie, zout en peper.
  4. Rooster de pompoen in de oven gedurende 25-30 minuten, tot de blokjes goudbruin en gaar zijn.
  5. Serveer direct als bijgerecht.

Pompoentaart met Kaneel en Nootmuskaat

Deze pompoentaart is een klassieker die niet mag ontbreken tijdens de herfst. Het is een zoete traktatie die perfect past bij een kopje thee of koffie.

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter (koud, in blokjes)
  • 1 ei
  • 50 gram suiker

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gram pompoenpuree (gekookte en gepureerde Hokkaido pompoen)
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 200 ml slagroom

Bereiding:

  1. Maak eerst de bodem door de bloem, suiker en boter in een kom te doen en te kneden tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
  2. Voeg het ei toe en kneed tot een stevig deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  4. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg.

Pompoen uithollen – stappen

Het is natuurlijk ook superleuk een Halloween pompoen te maken. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Ga als volgt te werk:
 
  1. Voorbereiding: Kies een stevige, rijpe pompoen en leg je gereedschap klaar (een scherp mes, een lepel of ijsschep, en een stift). Zorg ook voor kranten om de werkruimte te beschermen.
  2. Snijd de bovenkant af: Teken een cirkel rond de steel en snijd voorzichtig de bovenkant van de pompoen af. Maak de opening groot genoeg om met je hand in de pompoen te kunnen.
  3. Uithollen: Gebruik een lepel om de zaden en het vruchtvlees uit de pompoen te verwijderen. Schraap de binnenkant schoon, zodat er een gladde wand overblijft.

  4. Ontwerp en snijd: Teken je gewenste gezicht of patroon op de buitenkant van de pompoen met een stift. Gebruik daarna het mes om voorzichtig langs de lijnen te snijden.

  5. Plaats de kaars: Zet een kaars of een LED-lichtje in de pompoen en plaats het deksel terug. Je Halloween-pompoen is nu klaar om te schitteren!

Kwekerij kersenboertje / pompoenenboertje.

J.huydecoperweg 24, 1331GE Almere. info@kersenboertje.nl